Ayıplı araba davasında araç satılabilir mi?
Kullanılmış bir aracı satarken satıcı sorumluluğu yasal seçenekleri kullanılırsa, yasal süreç sırasında araç başka birine satılabilir. Alıcının dava açıldığı sırada aracın sahibi olması koşuluyla, bunu engelleyecek hiçbir şey yoktur.
Ayıplı araç satışı davası ne kadar sürer?
Ancak dava açılmadan önce ön bulgular ve eksiklikler zamanında ve uygun bir şekilde tespit edilirse, dava 1, en fazla 1,5 yıl içinde sonuçlandırılabilir. Ancak mahkemelerin iş yoğunluğunun da dikkate alınması gerekir.
Aldığım 2 el araç kusurlu çıktı ne yapmalıyım?
Örneğin, satın aldığınız kullanılmış araç tamamen hurdaya çıkmışsa veya arızalı bir motora sahipse, satıcı doğrudan sorumludur. Bir tüketici olarak, yasal haklarınız hakkında mümkün olduğunca iyi bilgi edinmelisiniz. Böyle bir mağduriyet yaşadıysanız, derhal yasal işlem başlatmanızı ve profesyonel hukuki yardım almanızı öneririz.
Ayıplı araç satışı yetkili mahkeme neresidir?
Arızalı araçların satışında yetkili mahkeme davalının ikametgahının bulunduğu yerdeki mahkemedir. Yetkili mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Tüketici işlemlerinde tüketici mahkemeleri yetkilidir. Bu durumda tüketici davayı ikametgahının bulunduğu yerdeki mahkemede de açabilir.
2 el araba satışlarında cayma süresi ne kadardır?
Evet, satın alınan malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa tüketiciler, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde iadesini, malın ayıpsız bir ürünle değiştirilmesini, ayıp oranında fiyat indirimi veya ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
Ayıplı mal kaç gün içinde satıcıya ihbar edilmelidir?
Şikâyet, alıcının ayıptan doğan seçimlik haklarını kullanabilmesi için yapılması gereken bir bildirimdir. Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 23. maddesi, teslim anında açıkça görülen ayıplar halinde ayıbın 2 gün içinde satıcıya bildirilmesi gerektiğini hükme bağlamıştır.
Ayıplı mal satmanın cezası nedir?
Bu yasal yükümlülüklere aykırı davranılması halinde her işlem için 615 TL idari para cezası uygulanacak.
Ayıplı araç ihtarname zorunlu mu?
Yargıtay 13 sayılı kararında bu durumu şu şekilde açıklamıştır: “Alıcı, teslim aldığı malı normal ticari işleyiş gereği en kısa sürede incelemek ve satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıbı tespit ederse durumu derhal (makul bir süre içinde) satıcıya bildirmekle yükümlüdür.
Ayıplı malda zamanaşımı süresi ne kadardır?
Diğer kanunlarda veya sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, maldaki ayıplardan doğan sorumluluk için zamanaşımı süresi, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa dahi, malın tüketiciye tesliminden itibaren iki yıldır.
Ayıplı aracın iadesi mümkün mü?
Tüketici ayıplı bir ürünle karşılaşırsa, ürünü derhal ayıpsız yenisiyle değiştirme, ayıplı ürünü iade edip bedelini iade alma ve isterse tamir ettirme hakkını kullanmakta tamamen serbesttir. Ayıplı mal satan şirket ve birlikte sorumlu ithalatçı-üretici şirket bu talebi gecikmeksizin yerine getirmekle yükümlüdür.
Satıcının ağır kusuru nedir?
Satıcının, satış sözleşmesine konu malın yeni olduğu kastıyla hareket etmesi ve alıcının henüz kullanılmamış bir ürün satın aldığı düşüncesiyle sözleşmeyi imzalaması yerine, yeni olmayan bir ürün teslim etmesi durumunda ‘ciddi hata’ söz konusudur.
Araç satışından sonra arıza çıkarsa ne olur?
Satıcı, alıcının seçim hakkını kullanmasını, derhal ayıpsız benzer bir malı teslim ederek ve uğradığı bütün zararı tazmin ederek engelleyebilir. Alıcı, sözleşmeden dönme hakkını kullanır ve şartlar bunu haklı kılmazsa, hâkim satılan şeyin onarılmasına veya satış bedelinin indirilmesine karar verebilir.
Ayıplı kusurlu mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?
Tüketici haklarını kullanmadan önce, satın aldığı ürünün ayıplı olduğunu 30 gün içinde satıcıya bildirmelidir. Bu eyleme hukuken “ayıp bildirimi” denir. Ayıp bildirimi resmi olmadığı için, ayıp bildirimi telefonla veya şahsen yapılabilir.
Ayıplı araç davası kime karşı açılır?
Arızalı araç davası, arızalı aracın satın alındığı kişiye karşı açılan bir davadır. Aslında, kullanılmış araç satışında arızalı araç davasında, araç gerçek bir kişiden veya araba satıcısından satın alındıysa, dava gerçek kişiye veya araba satıcısının sahibine karşı açılır.
Ayıplı mal için tazminat davası açılabilir mi?
Arızalı mallar için gecikme tazminatı davası açma imkânı vardır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketicinin arızalı ürüne karşı seçimlik hakları bulunmaktadır. 6502 sayılı Kanun’un 11. maddesine göre tüketici sözleşmeden dönebilir, ürünü ayıpsız benzeri ile değiştirebilir, …
Araç satışı hangi durumlarda yapılamaz?
Araç satışına engel durumlar şunlardır: Trafik cezası, araç üzerinde vergi borcu, araç üzerinde rehin veya ipotek bulunması, zorunlu trafik sigortasının olmaması, HGS geçiş ücreti cezası28 Haziran 2024
Ayıplı aracın iadesi mümkün mü?
Tüketici ayıplı bir ürünle karşılaşırsa, ürünü derhal ayıpsız yenisiyle değiştirme, ayıplı ürünü iade edip bedelini iade alma ve isterse tamir ettirme hakkını kullanmakta tamamen serbesttir. Ayıplı mal satan şirket ve birlikte sorumlu ithalatçı-üretici şirket bu talebi gecikmeksizin yerine getirmekle yükümlüdür.
Aracın cezası varsa satış yapılır mı?
Bunun için vergi dairesi web sitesinde araç borcu talebinde bulunulması gerekir. Satıcı, ödenmemiş trafik cezaları ve vergi borçlarından sorumludur. Vergi borcu veya trafik cezası olması durumunda araç satılamaz.
Motor arızalı araba satılır mı?
Arızalı bir motora sahip bir araç, genellikle normal çalışan bir araçtan daha düşük bir fiyata satılabilir. Alıcılar, motorun onarımı veya değiştirilmesinin ek maliyetini hesaba katarak aracı daha düşük bir fiyata satın alma fırsatına sahip olabilir.