Bina içi boya masrafı kime aittir?
Bu durumda dairenin boyanması, ana gayrimenkulü etkileyen sürekli bir masraf olduğundan, binanın badana ve boyanması, kiracının değil, binadaki daire sahibinin sorumluluğundadır.
Apartman iç cephe boyası kime ait?
Emlak yönetim şirketi bu masrafları kimin tahsil edeceğini belirlemeli ve kanun çerçevesinde buna göre tahsil etmelidir. Bahsettiğimiz kanunlara göre dış cephe boyama masrafları ev sahipleri tarafından karşılanmalıdır.
Ev sahibi kiracıdan boya parası isteyebilir mi?
Ev sahipleri boyalı evleri boyanmamış olarak kiracıdan geri alabilirler ve kiracıdan herhangi bir masraf talep edemezler.
Kiracı apartmanda neleri öder?
Türk Borçlar Kanunu’nun 317. maddesine göre kiracı, kiralanan gayrimenkulün usulüne uygun kullanımı için gerekli temizlik ve bakım masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Burada kullanım masrafları denildiğinde şu anlaşılmaktadır: Elektrik, su, doğalgaz veya temizlik ücreti gibi masraflar. Dikkat ederseniz bunlar kiracının kullanımına bağlı masraflardır.
Kiracı apartman boya parası öder mi?
Ancak, evde yapılacak herhangi bir boyama, badana veya izinsiz değişiklik kiracının sorumluluğundadır. Eşyalı bir ev kiralanırsa, mülk sahibi mobilyalardaki herhangi bir arıza için onarım ücretini ödemelidir. Kiracı onarımları yaptırırsa, bu masraflar kiradan düşülebilir.
Apartman bakım onarım giderlerini kim öder?
Kat malikleri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça, ortak alanların bakım, güçlendirme ve onarım giderlerine veya yönetici maaşı gibi diğer giderlere, gayrimenkuldeki payları oranında katılmakla yükümlüdürler.
Apartman kaç senede bir boyanır?
Sigara içilmeyen ve sık sıcak-soğuk hava değişimlerinin olmadığı ortamlarda boyanın ömrü yaklaşık 6,7 yıldır.
Apartman merdiven boşluğu kime aittir?
Apartman girişleri, merdiven boşlukları, döşeme yüzeyleri, bina giriş koridorları, yangın merdivenleri, otoparklar ve bina sığınakları ortak kullanım alanları olduğundan; buraların depo amaçlı kullanılması ve kullanılmayan eşyaların bırakılması o alanın işgali olarak değerlendirilir.
Apartman boyama kararı nasıl alınır?
Apartman yönetimi ilk olarak dış ve iç boya ve apartmandaki ortak alanların yenilenmesine karar verir. Apartman binasının rengi ve şekli aynı kalırsa çoğunluk kararı yeterlidir. Renk ve şekilde değişiklik isteniyorsa, örneğin kaplama olarak mermer kullanılacaksa, renk değişikliği yapılmalı ve fikir birliğine varılmalıdır.
Kiracı hangi masrafları isteyebilir?
Kiracı, kiralanan mülk için yapılan lüks harcamaları talep edemez. Ancak, mülk sahibi tarafından ödenebilecek lüks harcamaları talep edebilir. Taraflar, kira sözleşmesine kiracı tarafından yapılan yararlı ve zorunlu harcamaların talep edilemeyeceğini belirten bir hüküm koyabilirler.
Duşakabin kiracı mı öder ev sahibi mi?
Kiracı, musluk veya kazan bozulduğunda ne yapması gerektiğini bilmelidir. Ev sahibi, evdeki genel bakım ve tesisat ve donanımların büyük onarımlarından sorumludur. Başka bir deyişle, kombi kazanları veya duş kabinleri gibi taşınmaz eşyalara büyük onarımlar yapılacaktır.
Boya badana depozito içine girer mi?
En kötü senaryoda, depozito bir tasarruf hesabına yatırılmalı ve depozitodan düşülebilecek herhangi bir hasar depozitodan mahsup edilerek kiracıya geri ödenmelidir. Ancak, boya aşınması gibi normal kullanımdan kaynaklanan aşınma ve yıpranma belirtileri depozitodan düşülemez.
Asansör tamir ücretini kiracı mı öder ev sahibi mi?
Kiracı bozuk asansörün parasını öder mi? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, mülk sahibi binanın bakım ve onarım masraflarını üstlenir. Asansör binanın ayrılmaz bir parçasıdır ve kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı bu masraflardan sorumlu değildir.
Kiracı apartman aidatı neleri kapsar?
Ücretler, dairenin veya mülkün ortak maliyetlerini karşılamak için tüm daire sahipleri veya kiracılar arasında eşit olarak paylaşılan maliyetlerdir. Bu masraflar genellikle temizlik, güvenlik, asansör bakımı, bakım ve yönetim maliyetlerini içerir.
Bozulan kombiyi kiracı mı öder ev sahibi mi?
Kombi arızasının kiracıdan kaynaklanmaması halinde; kombi tamiri, parça değişimi veya yenilenmesi ev sahibi tarafından yapılmalıdır. Kombi arızasında kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu konuda ortaya çıkan masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.
Hangi masraflar ev sahibine aittir?
Borçlar Kanunu’nun 317. maddesi uyarınca kiracı, kiralanan yerin temizlik ve bakımı ile eşyaların iyi durumda tutulması masraflarını üstlenir. Kazan ve radyatörün temizliği kiracının sorumluluğunda olmakla birlikte, parçaların değiştirilmesi, onarımı veya yenilenmesi için yapılan masraflar ev sahibi tarafından karşılanır.
Apartman tadilatını kim öder?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı, binanın ortak alanı olarak tanımlanmaktadır. Bu kanuna göre, tüm kat maliklerinin çatı yalıtımını ortak kullanma hakkı vardır ve çatı onarım ve yenileme masrafları, tüm bina sakinleri tarafından, mülkiyet paylarına orantılı olarak eşit olarak karşılanır.
Boya badana depozito içine girer mi?
En kötü senaryoda, depozito bir tasarruf hesabına yatırılmalı ve depozitodan düşülebilecek herhangi bir hasar depozitodan mahsup edilerek kiracıya geri ödenmelidir. Ancak, boya aşınması gibi normal kullanımdan kaynaklanan aşınma ve yıpranma belirtileri depozitodan düşülemez.
Boya badana özel maliyet midir?
-Kiralanan çalışma alanının boyanması özel maliyetlere dahil olmayıp, normal bakım gideridir.