Dergah nedir tarihte?
Tarikatın pirlerinin veya tarikatın büyük şeyhlerinin ikamet ettiği ve liderlik faaliyetlerini yürüttüğü veya türbelerinin bulunduğu merkezi locaları ifade eden bir tasavvuf terimi. Bir tarikatın veya tarikatın bir kolunun merkezi olan büyük locaların isimlerinden biri.
Dergâh ismi ne anlama gelir?
Dergah kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Dârü’l-hikme” kelimesinden türemiş olup “irfan yurdu, manevi okul, tekke” anlamına gelmektedir.
Dergah ne işe yarar?
Derviş kulübeleri, derviş kulübeleri gibi yapılardır, tarikat üyelerinin yaşadığı, ibadet ettiği ve törenler yaptığı yerlerdir. Osmanlı İmparatorluğu’nda derviş tekkesi ve asitane kelimesiyle birlikte, günümüz Türkiye’sinde ise tekke anlamında Müslüman Türkmen Alevi-Bektaşilerin cemevi yani camisi olarak kullanılmıştır.
Dergah ne demek Osmanlıca?
Derviş Tekkesi’nin kelime anlamı… “Gâh”, mekân veya ev anlamına gelmektedir.
Dergah ne demek Selçuklu?
Bazı İslam devletlerinde kullanılan terim, hükümdar kapısı veya sultan sarayı anlamına gelir. Selçuklular ve diğer bazı devletlerde hükümdar sarayını ifade eden bir ifadedir.
Tekke ve dergah aynı şey mi?
Tasavvuf tarikatlarında, tarikat üyelerinin, pirlerin, mürşitlerin, dervişlerin ve muhiplerin sığındığı, hizmet verdiği ve ritüellerini gerçekleştirdiği tapınaklar ve tören evlerine tekke veya derviş tekkeleri denir. Daha küçük tekkelere “zaviye” ve daha eski olanlara “âsitane” veya “hânkâh (hanekâh)” denir.
Dergaha gidenlere ne denir?
BERK-İ SEBZ: Mevlevilikte, bir dergâhı veya tarikatını ziyaret eden kişinin, oraya eli boş dönmediği ve hediyeler getirdiği kimse.
Dergah başına ne denir?
Postnişin, tarikatların tekkelerinde görev alan şeyhin, yani bu tekkenin reisi olan şeyhin adıdır. Postnişin olan kişi bu tarikattaki merkezî otoritedir.
Dergah nasıl yazılır?
2. Arapça ve Farsçadan dilimize girmiş bazı kelimelerde, özel isimlerde görülen g ve k ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünsüzleri üzerine yazılır: dergâh, Gâvur, Karargâh, Tezgâh, Yadigâr, Nigâr; iş, hikâye, kâfir, kâğıt, Hakkâri, Kâzım; gulgûn, merzengûş; tutuklu, zikredilen, sükût, suskunluk vb.
Dergaha kimler gider?
Camilerde farz namazlar kılınırken, tekkelerde sadece dervişlere mahsus farz namazlar kılınmaktadır.
İlk tekke nerede kurulmuştur?
İlk tekkenin nerede ve ne zaman kurulduğu konusunda farklı görüşler vardır. Hâce Abdullah-ı Herevî’nin Ṭabaḳātü’ṣ-ṣûfiyye’si ve Abdurrahman-ı Câmî’nin Nefeḥâtü’l-üns’üne göre ilk tekke 2. yüzyılda kurulmuştur. (8.) yüzyılda Filistin’in Ramle şehrinde kurulmuştur.
Dergâh yerine ne kullanılır?
Dönemsel ve bazı farklılıklardan dolayı dergâh, zaviye, hankâh, ribât ve asitâne isimleri tekke yerine tercih edilmiştir. Ayrıca mensup olduğu tarikatı ifade etmek için de kullanılmıştır; meselâ Mevlevîhane, Rıfâî asitanesi, Kadirî tekkesi, Cerrâhî tekkesi gibi.
Dergâh ne zaman çıktı?
1921 yılında İstanbul Nuruosmaniye’deki İkbal Kıraathanesi’nde bir grup genç tarafından kurulan Dergâh dergisinde birçok ünlü yazarın eserleri yayımlandı. 15 Nisan 1921’den 15 Ocak 1923’e kadar derginin 42 sayısı iki haftada bir yayımlandı.
Dinde dergâh ne demek?
Dilimize Farsçadan giren dergah kelimesi, der ve gah kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Farsçada der kapı, gah ise yer ve mekan anlamına gelir. Hocaların ve öğrencilerin bir araya gelip ibadet ettiği yerlere derviş tekkeleri denir.
Dergâh gönül nedir?
Özellikle hocalarından, kime bağlı olduklarından, kimi sevdiklerinden çokça bahsederler. Dervişhaneler gönül evleridir. Dervişhanelerde gönüller aşka, coşkuya, zikre ve sohbete çekilir. Dervişhaneler boş oturma yerleri değildir.
Dergaha kimler gider?
Camilerde farz namazlar kılınırken, tekkelerde sadece dervişlere mahsus farz namazlar kılınmaktadır.
Dergah kimin eseri?
Dergah, Yahya Kemal’in Mondros Ateşkesi sırasında kurduğu bir edebiyat dergisidir.
Dergah başına ne denir?
Postnişin, tarikatların tekkelerinde görev alan şeyhin, yani bu tekkenin reisi olan şeyhin adıdır. Postnişin olan kişi bu tarikattaki merkezî otoritedir.
Dergah bargah ne demek?
Farsça bar ve gah kelimelerinden oluşan bu ifade, sözlükte “izin alınarak girilen yer” anlamına gelir. Terim “sultanın ikamet ettiği saray” anlamına gelir ve “derviş kulübesi” kelimesi de aynı anlamda kullanılır. Kaynaklarda bu iki kelime bazen ayrı ayrı bazen de birlikte zikredilir.