Çaycuma hangi ilin ilçesidir?
Çaycuma, Zonguldak ilinin bir ilçesidir. Bölgedeki en önemli endüstriyel tesisler, 1970 yılında kurulan ve özelleştirme kapsamında OYAK’a satılan ve “OYKA Kağıt Fabrikası” adını alan Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları Anonim Şirketi (SEKA) fabrikası ve Perşembe ilçesi arasındaki Organize Sanayi Bölgesi’dir.
Zonguldak ilk il mi?
1 Nisan 1924 tarihli 491 sayılı Anayasa Kanunu’nun 60. maddesi gereğince sancaklar kaldırılınca, Zonguldak müstakil valiliği vilayet ilan edilerek Cumhuriyet’ten sonra kurulan ilk vilayet unvanını kazanmıştır.
Çaycuma’nın nüfusu kaç?
TUİK’e göre 2024 yılında ilçenin toplam nüfusu 91 bin 968, ilçe merkezi nüfusu ise 32 olacak.
Zonguldak’ın kaç tane ilçesi var?
TÜİK verilerine göre 6 Şubat 2024 tarihi itibarıyla 8 ilçe, 25 belediye, bu belediyelere bağlı 178 mahalle ve merkez ilçe dahil 380 köy bulunmaktadır.
Beycuma nereye bağlıdır?
Beycuma, Zonguldak ilinin merkez ilçesine bağlı bir beldedir.
Çaycuma Zonguldak arası kaç kilometre?
Zonguldak-Çaycuma arası mesafe yaklaşık 46 km’dir.
Zonguldak hangi ilden ayrıldı?
20 Nisan 1920’de TBMM hükümeti Devrek, Ereğli, Mudurnu, Bartın, Göynük ve Zonguldak’ı bağımsız Bolu Vilayetinden ayırarak Kastamonu Vilayeti’ne bağladı. 14 Mayıs 1920’de Zonguldak Kazası Mutasarrıflığa dönüştürüldü ve Kaymakam Ahmet Cevdet Bey Mutasarrıf Vekili olarak atandı.
Türkiye’de ilk il neresi?
1 Nisan 1924’te il statüsüne kavuşan Zonguldak’ın 100. yıl dönümünü gururla kutluyoruz. ‘Kara Elmaslar Ülkesi’ olarak anılan şehrimiz, zengin bir endüstriyel mirasa sahip olup, bir asırdır ülkemize önemli katkılarda bulunmuştur.
Zonguldak’ın en güzel ilçesi hangisidir?
Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Ereğli, Türkiye’nin en güzel ilçelerinden biri olup Zonguldak’ın en popüler ilçesidir.
Çaycumada ne yetişir?
İlçedeki temel ekonomik faaliyet tarımdır. Tarım arazilerinin genellikle sınırlı olduğu Zonguldak ilinde, Filyos Vadisi boyunca uzanan verimli ovalar bitkisel üretim açısından önemlidir. Bu bölümde mısır, sebze ve meyve yetiştirilir. İlçedeki tarımsal faaliyetler arasında hayvancılık, özellikle manda yetiştiriciliği de yer alır.
Çaycuma ismi nereden gelir?
Filyos Çayı kıyısında cuma günleri kurulan pazarda, pazara gelenler “Çay’a gidiyorum Cuma” derlermiş, bir süre sonra adı “Çaycuma” olarak anılmaya başlanmış.
Çaycumada ne var?
Çaycuma’da mutlaka görülmesi gereken yerler. Filyos Antik Kenti. Filyos Kalesi. Kadıoğlu Mozaikleri. Gavur Ambarı ve Ceneviz Mezarlığı. Çayır Köyü Su Mağarası. Velibaba Tabiat Parkı. Filyos Plajı. Daha fazla makale…
Çaycuma nereye bağlıdır?
Çaycuma, Zonguldak ilinin bir ilçesidir. Bölgedeki en önemli endüstriyel tesisler, 1970 yılında kurulan ve özelleştirme kapsamında OYAK’a satılan ve “OYKA Kağıt Fabrikası” adını alan Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları Anonim Şirketi (SEKA) fabrikası ve Perşembe ilçesi arasındaki Organize Sanayi Bölgesi’dir.
Zonguldak’ta neyi meşhur?
Kömür madenleri ve Zonguldak limanının etrafında kurulan şehir, doğal güzelliklerini cömertçe ziyaretçileriyle paylaşıyor. Karadeniz’in batı kıyısındaki önemli bir ticaret limanı olan Zonguldak, demir-çelik şirketleri, kömür madenleri ve doğal zenginlikleriyle öne çıkıyor.
Zonguldaklılar en çok nerede yaşıyor?
Buna göre Zonguldak’ta yaşayan ve nüfusu diğer illerde yaşayan kişi sayısı belirlendi. Nüfusu diğer illerde yaşayan ancak Zonguldak’ta yaşayanlar arasında en büyükleri Trabzon, Bartın, Karabük ve Kastamonulu’dur.
Çaycuma nereye yakın?
Çaycuma, Zonguldak şehir merkezinin doğusunda yer almaktadır. İlçe, kuzeyde Karadeniz, doğuda Bartın ve güneyde Devrek ile çevrilidir. Coğrafi koordinatları: 41 derece 18 dakika ve 41 derece 36 dakika kuzey enlemi, 32 derece 12 dakika doğu boylamıdır.
Zonguldak’ın en büyük ilçesi hangisidir?
Ereğli: Toplam nüfus 175.294, erkek nüfus 87.286 (%49,79), kadın nüfus 88.008 (%50,21). Ereğli, 2023 yılı itibarıyla Zonguldak ilinin en kalabalık ilçesidir.
Zonguldak’ın en güzel ilçesi hangisidir?
Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Ereğli, Zonguldak’ın en popüler ilçesi olup Türkiye’nin en güzel ilçeleri arasında yer almaktadır.
Gökçebey nereye bağlıdır?
Gökçebey, Zonguldak İli’ne bağlı bir ilçedir. 1845 yılına kadar Tefen ismi altında Bolu Sancağı’na bağlı dört meclisten (belediyeden) oluşan bir ilçe olan Gökçebey, Cumhuriyet’in kuruluşuna kadar bu kimliğini korumuştur.